Bina Multiple Blogs Dengan Satu Account

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
 السلام عليكم

Berkongsi maklumat atau ilmu dengan teman, menjadikan kita lebih faham dengan sesuatu perkara.

Hari ni Cik Rean selesai berkongsi sedikit maklumat dengan Adek Mahani berkenaan membina multiple blogs dengan menggunakan satu email yang sama. Kami juga buat revision tentang membina fan page di Facebook dan merge dua atau lebih fan page jika fan page itu sama nama dan mempunyai niche yang sama. Dengan satu platform Instagram di smartphone, kita juga boleh switch ke beberapa account tanpa perlu install insta-clone.

Bagi yang memang follow perkembangan semasa teknologi dan sosial media ni, maklumat-maklumat di atas tu bunyi lapuk kot. Tapi bagi kami yang baru berjinak-jinak yang mengaktifkan diri semula ni, banyak maklumat yang perlu dikemaskini..hehehe.

I would like to share the informations to you too. Semoga ada manfaat dan dapatlah Cik Rean kumpul pahala sikit hehehe. Kali ni Cik Rean share dulu cara bina multiple blogs dengan satu account. Pada entry yang seterusnya Cik Rean share maklumat-maklumat lain pula ya..

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kebanyakan beginner akan mula blogging dengan bercerita aktiviti-aktiviti harian mereka di blog masing-masing. Tapi selain daripada personal blog, ada juga yang mula nak berniaga menggunakan blog selaras dengan trend online business semasa. 

Ada yang suka kumpulkan sekali cerita peribadi dengan entry berkenaan perniagaan masing-masing, tapi ada juga yang lebih selesa mengasingkan supaya nampak lebih professional.

Kalau kita memilih cara yang kedua, mesti leceh kan kalau terpaksa login-logout setiap kali nak post blog entry pada blog yang berlainan. Jangan bimbang sebab ada caranya supaya tak perlu create satu email baru semata-mata nak buat blog baru. Jom follow cara ni, senang sangat!

Yang penting sekali kena login Blogspot dulu. Di sebelah kiri bahagian atas, drop-down selection ni untuk New blog

Selepas click pada New blog, akan pop-up window kecil. Isikan nama blog yang baru beserta address yang bersesuaian. Blogspot akan semak availability address tu, kalau tak available, tukar address lain bersesuaian hingga berjaya. Click pada Create blog! dan Blogspot akan create blog yang baru tu. Selesai!

Setiap kali nak update blog, cuma switch je dengan click pada drop-down tu. Selepas pilih blog mana nak update, tulislah entry di New post.

Senang sangat kan? Boleh create banyak blog yang berbeza lah lepas ni. Business blog je ada 3, personal blog ada 2 hahaha

Kenapa Begini Malaysiaku?

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
 السلام عليكم

Hari ni 24hb Feb, tadi tengok FB ada rumors petrol naik harga lagi mulai 1 March nanti. Ron 95 jadi RM2.50 kononnya. Entahlah..Cik Rean sudah fed up!

Cik Rean memang tak pandai nak ulas dari sudut ekonomi, sebab bukan bidang Cik Rean. Tapi Cik Rean rasa terkilan sangat kenapalah makin lama makin teruk keadaan negara Malaysia ni. Lepas satu ke satu bala menimpa.

Baru ni hal pembunuhan rakyat Korea Utara yang didakwa abang kepada pemimpin tertinggi negara tu kononnya dah undang rasa tak senang hati kerajaan negara tersebut. Tak pasal mendakwa Malaysia bersekongkol dengan Korea Selatan menuduh Korea Utara sebagai dalang pembunuhan tu. Risau rasanya dengan keselamatan Malaysia.

Kedaulatan negara ni dah dipijak-pijak dengan negara luar. Tak keterlaluan rasanya kalau Cik Rean kata ini adalah disebabkan kelemahan pemimpin negara yang selalu tunduk dengan desakan asing. Pemimpin negara dah hilang kredibiliti masing-masing.

Kisah Perut Lapar Haha

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
 السلام عليكم

Pagi ni bangun pukul 6am untuk solat subuh. Lepas tu gegas buat sarapan dan masakkan bekal untuk En.Syg yang bekerja hari ni. Malam tadi En.Syg minta roti telur sebagai sarapan, untuk bekal pulak saya masakkan telur masak kicap je sebab belum ke pasar beli lauk. Cadangnya malam nanti baru nak ke pasar malam. Siang semalam ke Giant cuma beli barang-barang kering je. En.Syg kata lauk-lauk, sayur dan bawang nanti kita beli kat pasar malam je. 

Lepas En.Syg gi kerja, panaskan nasi lemak beli pagi semalam dan makan sekeping roti telur balance En.Syg punya. Rasa macam dah kenyang dah. Belum dua jam, lapar pulak. Potong dua slices kek pisang beli semalam. Tapi lapar lagi..haha makan pulak lauk yang masak pagi tadi dengan nasi putih panas-panas. Alahai banyak pulak makan.

Pagi ni mulakan projek nak buat mini white studio guna kotak terpakai n mahjong paper. Sikit lagi nak siap, cuma takde manila card warna putih je. Oh, dan nak beli lampu sebagai lightning. Tapi kalau takde lampu, terpaksalah gunakan waktu siang gunakan cahaya matahari je.

Pukul 11.30am tadi mata mengantuk, baring-baring tertidur pulak 2 jam..haha. Lepas mandi dan solat zuhur tadi rasa lapar lagi. Hai lah kenapa kau perut asyik minta makan je? Perabih ais krim f&n tripolitan yang dah tinggal sikit sangat tu. Makan dengan kon ais krim. Dah habis satu, rasa lapar lagi. Adoyai... Lepas ni nak makan apa pulak? Baru pukul 3.30pm..haha


up