last post in 2008

lets recall what had happen in year 2008...
1. my first teaching experience was in May while i became a tutor in tuition center.
2. i got an offer to join semiconductor chip design with shrdc but the course takes times to start
3. i attend an interview as helpdesk with teletech and i got the job, but after a month of training then get terminated
4. i continued became a tutor till i got an offer to join vlsi jobcamp with symmid for 2 months
5. there's 1 more, i had experience during national election in March

.unsuccessful.

yesterday i got a call from computertots' representative,Kenny. he called regarding to my application as technology facilitator whose will conduct computer classes. i saw a hope there even though i don't know the result. at least someone had reply and response for my application.

today, i checked the status of the application in the jobstreet. unfortunately, i don't get the opportunity to join the computertots. it's ok for me, i will take it as "bukan rezeki aku". i will keep trying to get a job. i wont give up.

it changed!

Looks like the blog is quite boring recently. Why? It's because there's no improvement in my life for career point of view. Frankly speaking, I have no job, no career la!

However, my daily life is quite interesting. Hurm maybe not too interesting but at least I got things to do. I went to my mom's hometown, I went to waterfall, attend wedding orang... visit Melaka. Well, I enjoy my life!

Maybe I should to change this blog to not specified just for my career but the story of my life..entire life, maybe. I can make it as my non-secret online diary..haha


20 Dec, OTW to kampung sagil


yeah! on the evening we went to Gunung Ledang..!


sampai dah..

hehehe.. Iman kata kitorg pakai selipar PAS

berjalan masuk ke kawasan air terjun..kna cari port baek punye


woo sejuk..best sgt. dah lebih 6 thn xg cni
saya yang kebasahan n xbwk baju utk salin

esoknya kami attend wedding sarah, anak sedara mak di Melaka

pastu kami rounder² bdr Melaka..g Perigi Hang Tuah dlu
solat di Masjid Selat Melaka
K.A.M.I
ptg tu sblm blk umah Mbah, kami singgah mkn mee rebus n cendol
Isnin 22th Dec, singgah Bdr Hilir sbb Abah ade kje d Jbtn Laut
Amik kesempatan bergmbr di atas bot berlatarbelakang Eye On Msia
kunun² aje tu..huhu
Merenung..bilakah rezeki akan tiba?

I am confuse!

"Don't let the time hold your future", this quote makes my mind goes confuse with the other one; "Time is doesn't matter of being the best". Which one is the most right principle?

P/S The confusion makes my English become worst..huhu

Pengaruh-Iklan

Ermm..sedap btol tengok prosperity burger kat advert tu. Macam nak lagi je..huhu. Dua hari lepas dah makan ngn Aleen. Hehe it was on her treat.. Sedap walaupun kurang sos lada hitam. Tapi the nu size is quite small, dulu agak besar dan leper tapi sekarang kecil sikit dan lebal (rotinya aje). Dulu makan hampir separuh pun dah kenyang. Kalau dihabiskan, mesti bloated la..hehehe. Tapi baru ni, dah makan lebih separuh pun rasa boleh telan lagi. Hehehe..tak tau la mungkin sebab lapar sangat kot. Huuu..sedapnya! Nak lagi..nak lagi!

updated January 17,2009
hari kedua bertemu sang kekasih, saya dan dia memesan prosperity burger. sekali lagi saya makan dengan lahapnya. hahaha..lapar tambahan pula sudah masuk waktu lunch. habis sebiji burger saya makan, tapi cik abang saya makan separuh aje. nampak sangat la kuatnya saya makan. ye ke? xjuga sebenarnya, cuma dia xtahan pedas je. kami memesannya di KL Sentral dan terus lepak² di situ hingga 2 jam.

wahai_serangga_perosak

Td aku ke KLCC berjumpa dengan Aleen sambil ambil borang volunteer di Petrosains. Dalam perjalanan ke KLCC dengan tren dari stesen Masjid Jamek, aku diganggu dengan gibberish speech oleh seorang lelaki Cina. Entah apa la yang dibebelkan dia. Mula-mula aku masuk tren, aku ingatkan dia bercakap dengan dua orang putih yang duduk sebelah aku. Tapi setelah aku perhatikan betul-betul, rupa-rupanya dia membebel sorang-sorang. Aku fikir mungkin dia seorang yang tak peduli dengan orang lain dan punya tahap keyakinan yang tinggi dimana dia sedang berlatih untuk bercakap dalam interview. Tapi memang tak berapa jelas apa yang dia cakapkan. Cuma yang dapat aku tangkap, dia cakap pasal pilihanraya. Entah pilihanraya yang baru berakhir di America atau pilihanraya Malaysia bulan March lepas. Nak kata dia tu tak betul, nampaknya berpakaian seperti org baru balik kerja siap dengan beg ala-ala briefcase lagi. Silap la jangkaan awal aku tadi. Dekat-dekat nak sampai di stesen Dang Wangi, aku tengok dia berdiri dan sedia untuk keluar dari tren. Sebelum dia keluar bait-bait ni yang aku dapat tangkap dengan jelas, ”I’ll be elected in the next election. I’m definitely sure about this. They, the Malay doesn’t know this because they don’t read English newspaper”. Hahaha..whatever la. Memanglah tak ramai orang Melayu baca surahkhabar omputih, itu memang tak dapat dinafikan. Aku bukan racist dan bukan tujuan aku menulis untuk mengutuk dia, tapi terkilan jugalah apabila dia mengkritik bangsaku dengan sinis. Ala..dia pun apa kurangnya, kan? Tak betul! Weng!

cadangnya.macam.tu.la

Bulan ni bulan terakhir Aleen kje kat sini, dan selepas tu dia akan pulang ke Kuching. Hari Rabu ni pula, dia ada kempen kat Alor Star. Terlanjur dia nak ke Utara, aku nak kirimkan hadiah untuk Atif.

Hari ni atau esok, aku bercadang nak g Petrosains untuk serahkan hadiah ni. Terlanjur juga aku ke sana, aku cadang nak hantar resume kat situ. Manalah tau ada rezeki aku kat situ plak kan. Kebetulan Aleen nak resign, maybe ade la kekosongan kat situ. Tapi nampaknya hari ni tak dapat la aku g. Esok, by hook or by crook aku kena g gak.

"Untung sabut timbul, untung batu tenggelam"

Ermm...kot

Diam tak diam, dah dekat hujung tahun pun kita ni. Dah 10 hari pun kita di bulan 12, beberapa minggu lagi kita akan masuk tahun yang baru. Huh..dan diam tak diam jugak, dah setahun aku habis study dan dah 4 bulan aku grad. Tapi kenyataan yang harus diterima, aku masih takde kerjaya tetap..weeee =D

Aku antara orang-orang yang lambat rezekinya sampai..kot. Sabar..sabar, keuntungan akan datang juga bagi orang-orang yang sabar. Aku amek satu contoh, collegemate aku di UniMAP. Lama juga dia tak punya kerjaya tetap/mantap. Dan berkat kesabaran dia, awal bulan ini dia diterima sebagai Intel's employee. Wahaa..Intel tu.

Sekarang ni, tak kiralah kje ape pun, aku akan amek je peluang yang ada. Dua malam yang lepas siap mimpi lagi..hahaha. Aku mimpi bertanya pada CkLa ade tak kje kosong as operator kat Sony. Aku tak kira kje ape, yang penting dapat gain experience and knowledge. Selain dapat isi masa lapang, dapat jugak la duit poket kan.

Simpan la sikit2 janji ada kan. Ehehe..mna tau bleh simpan untuk majlis ke (gatal!). Cik abang pun xkje lagi, baru je abis praktikal. Ntah spital mna la amek dia nanti, tu pun kna tunggu 2 3 bulan. Alamak, lambat la aku kawin..waaa tak tahan rindu =(

Mulakan Sekali Lagi

JobCamp dah tamat. VLSI Programme accomplished! It's time for job hunting. Susahnya nak dapatkan dream job. Anyhow, I must try..

I like to move it..move it

Smlm demi memujuk dak Alim yang merajuk sbb mak xbwk dia g Perak, aku dgn rela hati mengajak dia tgk muvi. Madagascar 2 Escape to Africa untuk 3 orang; dak Alim, Effa n aku. Nak ajak Iman, tp dia plak dh ilang dlu p town.

Kul 11.30am aku ngn dak2 kecik tu kuar umah then amek bus p Sogo (tgu bus lebih 1/2 jam tu, dlm bus plak siap ttdo lagi dak Alim..hehe). Dr Sogo aku dera dorg jalan kaki smpai CapSquare. Sampai awal gak la, kul 1.
Naik kt tgkt 3 for TGV then beli tiket paling awal; kul 2.30pm. Lambat lagi ni…p solat dlu kt tgkt2. Lps solat igt nak bg dorg mkn KFC dlu sbb ade kupon dr Maxis yg blm guna lagi. Tp unfortunately xde KFC kt CapSquare, so nak xnak dorg makan roti je kt De’ Bread.


Lps makan kitorg jjln dlm CapSquare yg agak xbest tu. Amek2 gmbr la pe lagi.. Lama lagi tu nak smpai kul 2.30pm. Agak2 dh bosan, kitorg pun naik balik ke TGV. “Kak, Effa nak popcorn”..sure aku beli sbb mmg aku nk beli klu pn dia mintak. I wanna give what the best for them to enjoy the day.

Dkt2 kul 2.30pm, kitorg pun masuk cinema slps popcorn tu tinggal 3/4 cup..hehehe. Opss..sblm masuk, amek gmbr dlu. Hahaha! Biasalah sblm muvi start, mesti ade iklan2 diorg nk tayang. Dak Alim dh sebok tnya bila nak mula, aku pun dh penat nak jwp. Bila dh mula, dia asik ketawa aje. Citer best..
CapSquare baru je open utk pengunjung, aku rasa baru 2 3 bulan ni je. Jd xbyk outlet yg ade kt ctu. Agak bosan la sbb xle nk cuci mata sgt. So lps abis muvi, kitorg pun nak balik la. Tapi…ujan daa, lebat plak tu. “Xpe2…kita tgu je dlm ni smpai ujan reda ek”
Agak2 dh reda, kitorg pun berjalan p bus stop. Smpai bus stop, ujan lebat balik. Tiba2 aku dgn suara yg agak menjengkelkan tp kesian. “Adik lapar la”..aik bkn dh makan ke td. “Adik nk KFC”…huhu. Klu ujan xlebat, aku mmg nak bwk dorg p KFC tepi Pertama Kompleks tu. Dh ujan lebat sgt, xdpt la.
Smpai je bus, aku bayar RM3.50 untuk ke Intan Baiduri. “Nnt smpai umah kita mkn ek. KFC tu len kali la..tgu mak blk dr Perak k. Esok2 nt kita mkn KFC eh”. Dgn muka toya, dak Alim anggukkan aje. Hehehe..

FaReWeLL

Today is the last day of the VLSI JobCamp programme. We have such a nice day today. Yes of course we don't have to worry about another project or something. We done our project and we did greatly. We perform well in the programme.

we were listen for the first group presentation..my group was 2nd

After every groups present and demo their project, we had a simple graduation ceremony. The COO presented our certificates and we had short photography session. Everybody seem very happy because we have certificates that worth MYR36K and will be beneficial to us. The best part is SyMMiD also treat us with 2 barrel KFC.

COO; Wilson presented my cert


we were having KFC


We went back home before 5 and hope some day, we will meet again. Farewell guyz!!

Wilson-Sam-Gaffar-Lan-Fendy-Ammin-Azree-Hairol-Mr.Farid

Beah-Jo-Zamree-Che Su-~Me~

MSC Malaysia JobCamp (VLSI Programme) BATCH OCT-DEC 2008

Promoting the next opening course =D

tension aku

Course tinggal 2 hari je lagi so banyak la last minute kje yang terlambak. Nak wat report lagi…nak prepare slide lagi…nak present lagi. En.Hairol plak sibuk suh update resume untuk forward pada company2 lain. Tension btol aku mgu ni.
Hari ni lagi la…trainer punya suara yang loud tu wat aku tension sgt. Dia naik geram pada coursemate sampaikan dia naik suara. Aku penah rasa camtu bila dia terangkan pada aku tapi aku x paham2. Jadi aku dapat rasa mcm mana tertekan n blurr nye keadaan tu. Perasaan tu terbawa2 td bila dia kuatkan suara dia. Hehehe punya la xtahan, aku kuar jap nyibuk kt En.Hairol.
Aku bertanggungjawap atas report. Tapi sampi ptg td aku cuma dapat taip utk 8 pages je. Kurang2 mahu 20 pages lagi nak kena karang. English dah la agak hampeh…huhuhu.

up